Wykonanie
Choć po deserze tym pozostało u mnie tylko wspomnienie, to wpadły mi w ręce zdjęcia z nim co postanowiłam wykorzystać w tym
poście - bo jak zwykłam mawiać: nic nie dzieje się tak po prostu :) Tiramisu to deser wbrew pozorom łatwy i całkiem efektowny, polecam go robić od razu w pucharkach - zdecydowanie bardziej praktyczne.Składniki:* 250 ml kremówki* 250 g
serka mascarpone* kieliszek
amaretto* szklanka mocnej
kawy* opakowanie
biszkoptów (najlepiej tych podłużnych)* kilka łyżek
cukru pudru* 6
żółtek*
kakaoKawę studzimy, przelewamy do miseczki, dodajemy
amaretto, moczymy w niej krótko
biszkopty (tak by się nie rozmiękły) i staramy się wszystkich nie wyjadać przed włożeniem do pucharków ;)
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na gładką masę, dodajemy stopniowo
serek mascarpone - ubijamy, aż uzyskamy kremową konsystencję.
Śmietanę ubijamy i łączymy z masą. Delikatnie łączymy. Układamy warstwami:
biszkopt - masa serowa - posypujemy
kakao. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.Smacznego!A.