Wykonanie
Tego włoskiego deseru chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Nie dziwię się, że zyskał światową sławę bo jest przepyszny, bardzo delikatny, prosty a zarazem elegancki. Zastanawiałam się w jakiej formie go podać i postawiłam na pucharki, ponieważ masa miała dość rzadką konsystencję. Taki deser jest doskonały na każdą okazję.Składniki na 6 porcji:24 podłużne
biszkopty350 g
mascarpone (lub więcej)300 ml kremówki3
żółtka3 łyżki
cukru pudru (lub więcej)szklanka mocnej posłodzonej
kawy (wystudzonej)50 ml
amarettołyżka
kakaoMascarpone i
żółtka powinny być w temperaturze pokojowej a
śmietanka mocno schłodzona.
Żółtka z
cukrem pudrem ubijać tak długo, aż powstanie puszysta, gęsta i jasna masa. Nadal ucierając dodawać po łyżce
mascarpone. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z masą
serkową.
Amaretto połączyć z
kawą.
Biszkopty krótko maczać w
kawie i ułożyć na dnie pucharków po dwie sztuki (moje pucharki były za małe i
biszkopty musiałam trochę dociąć). Na biszkoptach ułożyć warstwę
serka i oprószyć przez sitko
kakao. Ułożyć kolejną warstwę
biszkoptów, masę i znowu
kakao. Schłodzić. Najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce.