ßßß Cookit - przepis na Tiramisu

Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Krótko i na temat... najlepszy deser pod słońcem.
Lekki, słodki, delikatnie alkoholowy, z uprażonymi migdałami i delikatnym aromatem kawy.
Mniam....
A pod przepisem mały dodatek muzyczny dla Was :)
Składniki:
4 żółtka
100 g cukru pudru
2 łyżki amaretto
500 g serka mascarpone
4 łyżki kawy espresso lub rozpuszczalnej
kakao
biszkopty
migdały
Sposób przygotowania: w misce za pomocą trzepaczki łączymy żółtka wraz z cukrem pudrem do uzyskania jednolitej masy
powoli dokładamy po łyżce serka mascarpone, ciągle mieszając
następnie dodajemy 2 łyżki amaretto i wszystkie składniki mieszamy około 5 minut (masa musi być jednolita, bez grudek) w głębokim naczyniu zalewamy kawę i moczymy w niej każdego biszkopta, tak aby był wilgotny ale się nie rozpadał
połowę biszkoptów układamy na sam dół miski tworząc pierwszą warstwę naszego deseru
następnie przekładamy na to połowę naszej masy mascarpone i posypujemy delikatnie kakao
teraz kolejna porcja namoczonych biszkoptów i reszta masy mascarpone
wierzch posypujemy obficie kakao i posypujemy uprażonymi na suchej patelni migdałami obranymi ze skórki
przed podaniem schłodzić
Źródło:http://kuchniamlodejslazaczki.blogspot.com/2013/01/tiramisu.html