Wykonanie
Znane na całym świecie Tiramisu, czyli deser z
kawą,
amaretto,
biszkoptami i kremem z
serka mascarpone. Pochodzi z Włoch i od pewnego czasu powstało jego wiele kombinacji, jako
torty, desery, o różnych dodatkowych smakach. Postaram się za niedługo zrobić posta o Tiramisu z
białej czekolady ale jak na razie mam o wiele ważniejszy priorytet. Ale o tym dowiecie się w tygodniu :).Składniki : (porcja dla 4 osób)4
żółtka,1/4 szklanki
cukru,250 g
mascarpone,1 filiżanka mocnej
kawy,185 g
biszkoptów (ja zrobiłam z jednej dużej paczki),2 łyżeczki
amaretto,2 łyżki
kakao (dla ozdoby)W misie mikser ubijamy
cukier z
żółtkami jaj na puszystą masę. Powinna w pewnym sensie podwoić swoją objętość i być aksamitna. Następnie stopniowo na małych obrotach dodajemy
serek Mascarpone.W kubeczkach lub pucharkach na dnie układamy kawałki
biszkoptów skropione
kawą z
amaretto. Na to wlewamy troszkę masy. Tę czynność powtarzamy aż do samego wierzchu. Na samej górze możemy posypać
kakao.Tiramisu odstawiamy do lodówki na kilka godzin.Smacznego :)