Wykonanie
SkładnikiSpód180 g miękkiego
masła1/2 szklanki
cukru pudru1 i 1/2 szklanki
mąkiKrem4
żółtka + 2
białka120 g (1 szklanka)
cukru pudru500 g
serka mascarpone1 łyżka
likieru amaretto (opcjonalnie)
kakaoOwoce500 g
malin4 łyżki
cukruPrzygotowanieSpód:
Masło pokroić na kawałeczki i ocieplić w temp. pokojowej (ok. 15 minut). Dodać
cukier puder i utrzeć na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Następnie dodać
mąkę i miksować przez kilkanaście sekund aż składniki zaczną łączyć się w większe kawałki. Połączyć je w kulę (w razie potrzeby oprószyć dłonie w
mące), rozpłaszczyć ją i zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę.Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim spód oraz boki formy 24 cm posmarowanej
masłem. Spód wielokrotnie podziurkować widelcem. Wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (góra i dół bez termoobiegu). Cisto nakryć folią aluminiową, wysypać obciążenie i piec przez 15 minut, zdjąć folię z obciążeniem i piec jeszcze przez ok. 10 minut na złoty kolor. Wyjąć i dokładnie ostudzić.Krem:
Jajka ocieplić w temp. pokojowej (lub sparzyć skorupki wrzątkiem). Do
żółtek dodać połowę
cukru pudru i ubić mikserem na puszysty i jasny krem (ok. 7 minut). Osobno ubić
białka z dodatkiem szczypty
soli i drugiej połowy
cukru pudru (ok. 7 minut, aż piana będzie gęsta i błyszcząca).Do miski z
żółtkami dodawać stopniowo, ale w krótkich odstępach czasu, po czubatej łyżce
mascarpone, cały czas ubijając na mniejszych obrotach miksera, aż krem będzie gęsty i jednolity. Na koniec dodać
likier i zmiksować. Dodać ubite
białka i delikatnie wymieszać łyżką.1/3 część
malin zgrubnie rozdrobnić widelcem z
cukrem, wymieszać z resztą całych
malin.Na ostudzony spód wyłożyć
maliny, przykryć kremem i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać
kakao.