Wykonanie
Do ciasta zainspirował mnie przepis z mojego ukochanego blogu "Moje Wypieki" - troszkę został zmieniony skład
owoców ponieważ nie miałam
truskawek.Rabarbarowi towarzyszyły
maliny i
mandarynka:) - pyszne zestawienieGoście bardzo chwalili!!Wypiek ten prezentuje się bardzo dostojnie i idealnie pasuje na niedzielne popołudnie w słoneczku.Ciasto na pewno zrobię ponownie z innymi
owocami.Przepis cytuje za Dorotą uwzględniając moje modyfikacje
Do ciasta zainspirował mnie przepis z mojego ukochanego blogu "Moje Wypieki" - troszkę został zmieniony skład
owoców ponieważ nie miałam
truskawek.Rabarbarowi towarzyszyły
maliny i
mandarynka:) - pyszne zestawienieGoście bardzo chwalili!!Wypiek ten prezentuje się bardzo dostojnie i idealnie pasuje na niedzielne popołudnie w słoneczku.Ciasto na pewno zrobię ponownie z innymi
owocami.Przepis cytuje za Dorotą uwzględniając moje modyfikacje
Składniki na ciasto:1 i 3/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukru pudru1/2 kostki
masła1 i 1/2 szklanki
cukru1/4 szklanki
mąkiszczypta
soli6
żółtek1 szklanka słodkiej
śmietanki (dałam kremówkę)2 szklanki
rabarbaru, pokrojonego w plasterki (około pół kilo)1 puszka
mandarynek z puszki1 szklanka
malinSkładniki na piankę:6
białek1/2 szklanki
cukruPiekarnik rozgrzać do 180°C.
Mąkę wymieszać z
cukrem pudrem i posiekać z
masłem, aż utworzą się drobne grudki. Wsypać ciasto (jest dość sypkie) na blachę o średnicy 25cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i dobrze wcisnąć w dno blaszki. Piec około 10 - 12 minut do lekkiego zrumienienia.W dużej misce wymieszać
mąkę,
cukier i
sól.
Żółtka rozbełtać i wymieszać ze
śmietanką, następnie wlać mieszankę do suchych składników, wymieszać. Dodać
owoce, lekko wymieszać i wylać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo
cukier, wyłożyć piankę na upieczone ciasto i piec aż pianka się zarumieni, czyli około 10 - 15 minut.