Wykonanie
Moja druga różowa propozycja, tym razem zupełnie nieplanowana. Takie spontaniczne, późne niedzielne śniadanie... :)
150 g
mąki3 łyżki
cukru125 g
masła250 g
mascarpone2
żółtka4-5 łyżek
cukrukieliszek
malibupestki z jednego
granatuPrzygotować krem:
żółtka rozetrzeć z
cukrem, następnie dodawać do trochu
mascarpone i
malibu. Gładki krem wstawić do lodówki, aby zgęstniał.
Mąkę wymieszać z
cukrem, dodać
masło, dokładnie rozetrzeć. Następnie dodać łyżkę
wody i wyrobić gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 6 części, rozwałkować i wyłożyć natłuszczoną formę do tarteletek. Nakłuć ciasto widelcem, wstawić do lodówki na 20 minut.Piec w temperaturze 190 stopni: ok. 15 minut przykryte papierem do pieczenia i obciążone
suchą fasolą, następnie zdjąć papier i piec do zarumienienia (10-15 minut). Przestudzić.Zimne tarteletki napełnić kremem i ozdobić pestkami
granatu.Przechowywać w lodówce.Smacznego!