Wykonanie
Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-
śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki
mięsa,
sera i warzyw, a także
zioła i
przyprawy. (źródło: Wikipedia)Oto i mój quiche - postanowiłam, że będzie przepełniony głównie warzywami :)
Pierwszym najważniejszym elementem jest kruche ciasto. Które należy rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, wysmarowaną wcześniej
masłem i wysypaną
bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem i w pierwszej kolejności wstawiamy na ok 10 min do nagrzanego piekarnika w temp. 180C.
Przepis na kruche ciasto - proporcja suchych składników którą najłatwiej zapamiętać to 3:2:1.2
żółtka300g
mąki200g
masła100g
cukruWielokrotność tych produktów uzależniamy od powierzchni naczynia którego wybraliśmy do naszego quiche. Przygotowujemy sobie najlepiej stolnicę, na której przesiewamy w sitku
mąkę. Dodajemy
cukier i zimne
masło posiekane na kawałki nożem. Tworzymy na środku dziurkę do której wlewamy
żółtka i zagniatamy ciasto łącząc dokładnie ze sobą wszystkie elementy. Utworzone ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło.
Warzywa których użyłam do wnętrza quiche to
włoszczyzna.
Marchew,
pietruszka, odrobina
selera i
por. Wszystko drobno pokrojone w paseczki, a
por w talarki. Dodatkowym elementem będą
kalafior i
brokuły w sosie
serowym-lazurowym.
Brokuły i
kalafior gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie - pilnujemy tak by się nie rozgotowały a były kruche. Sos którym polejemy warzywa to:
śmietanka 12% którą należy zagotować i do niej dodajemy w kawałkach
ser Lazur ( z zieloną pleśnią ). Tak przygotowane warzywa podaję obficie polane tym sosem to owego quiche.
Włoszczyznę, którą uprzednio delikatnie podgotowałam w osolonej wodzie układam na dno podpieczonego kruchego ciasta. Na wierzch posypuję plasterkami świeżo pokrojonego
czosnku. Wszystko zalewam masą jajeczno
śmietanową. Na jeden pojemniczek
śmietany 12% dodaję dwa
jajka. Dokładnie łączę i przyprawiam do smaku:
solą,
pieprzem gałką muszkatałową i ulubionymi
ziołami. Dodaję również ok 150g żółtego startego
ostrego sera.
Masę wylewam na wierzch warzyw. Zakrywając nią dokładnie cała powierzchnię. Pieczemy ok 30 min w temp.dalej 180C.
Smacznego !