ßßß Cookit - przepis na QUICHE WARZYWNY

QUICHE WARZYWNY

nazwa

Wykonanie

Quiche – rodzaj wypieku w formie placka składającego się z kruchego ciasta i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nadzienie może zawierać różne gatunki mięsa, sera i warzyw, a także zioła i przyprawy. (źródło: Wikipedia)
Oto i mój quiche - postanowiłam, że będzie przepełniony głównie warzywami :)
Pierwszym najważniejszym elementem jest kruche ciasto. Które należy rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę, wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą. Ciasto nakłuwamy widelcem i w pierwszej kolejności wstawiamy na ok 10 min do nagrzanego piekarnika w temp. 180C.
Przepis na kruche ciasto - proporcja suchych składników którą najłatwiej zapamiętać to 3:2:1.
2 żółtka
300g mąki
200g masła
100g cukru
Wielokrotność tych produktów uzależniamy od powierzchni naczynia którego wybraliśmy do naszego quiche. Przygotowujemy sobie najlepiej stolnicę, na której przesiewamy w sitku mąkę. Dodajemy cukier i zimne masło posiekane na kawałki nożem. Tworzymy na środku dziurkę do której wlewamy żółtka i zagniatamy ciasto łącząc dokładnie ze sobą wszystkie elementy. Utworzone ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki, aby dokładnie się schłodziło.
Warzywa których użyłam do wnętrza quiche to włoszczyzna. Marchew, pietruszka, odrobina selera i por. Wszystko drobno pokrojone w paseczki, a por w talarki. Dodatkowym elementem będą kalafior i brokuły w sosie serowym-lazurowym.
Brokuły i kalafior gotujemy tradycyjnie w osolonej wodzie - pilnujemy tak by się nie rozgotowały a były kruche. Sos którym polejemy warzywa to: śmietanka 12% którą należy zagotować i do niej dodajemy w kawałkach ser Lazur ( z zieloną pleśnią ). Tak przygotowane warzywa podaję obficie polane tym sosem to owego quiche.
Włoszczyznę, którą uprzednio delikatnie podgotowałam w osolonej wodzie układam na dno podpieczonego kruchego ciasta. Na wierzch posypuję plasterkami świeżo pokrojonego czosnku. Wszystko zalewam masą jajeczno śmietanową. Na jeden pojemniczek śmietany 12% dodaję dwa jajka. Dokładnie łączę i przyprawiam do smaku: solą, pieprzem gałką muszkatałową i ulubionymi ziołami. Dodaję również ok 150g żółtego startego ostrego sera.
Masę wylewam na wierzch warzyw. Zakrywając nią dokładnie cała powierzchnię. Pieczemy ok 30 min w temp.dalej 180C.
Smacznego !
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/06/quiche-warzywny.html