ßßß Cookit - przepis na Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą

Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą

nazwa

Wykonanie

Atak cukrzycy ale także jakieś witaminy z truskawek.
Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy.
Ciasto kruche robimy z masła, żółtek, cukru oraz mąki
Zimne masło kroimy na kawałki i łączymy z cukrem i żółtkami oraz mąką.
Ciasta nie należy wyrabiać zbyt długo ponieważ podwyższymy jego temperaturę.
Ciastem wykładamy naszą formę i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Składniki
100 g. masła
100 g. mąki
100 g. cukru
3 żółtka
Masa na tarte :
Żółtka mieszamy z cukrem i sokiem z limonki, a następnie zaparzamy gorącą śmietaną. Garnek stawiamy na mały gaz i cały czas mieszamy rózgą. Czekamy aż masa zgęstnieje.
Składniki
150 ml. śmietany
100 g. cukru
3 żółtka
Gdy dwie wcześniejsze fazy mamy gotowe to wykładamy na spód masę z żółtek i śmietany, a na to całe truskawki.
Gdy truskawki są już na tarcie ma górę dajemy bezę
3 białka jaj miksujemy na sztywną masę z 200 g. cukru.
Całość pieczemy jeszcze w temperaturze 140 stopni przez 40 minut
Źródło:http://full-smaku.blogspot.com/2015/05/atak-cukrzycy-tarta-truskawkowa-pod-beza.html