Wykonanie
Muszę się Wam pochwalić…mam lat…w każdym razie jestem już dużo po 40 i mam jednego siwego włosa…drugiego siwego
kazałam córce wyrwać bo zaburzał mi „harmonię twarzy”Tak sobie dziś czytałam o
sezamie…a zwłaszcza o czarnym
sezamie i
doszłam do wniosku, że może to właśnie zasługa diety – codziennego jedzenia.Wszyscy mówią, że to geny…ale to mało prawdopodobne, bo moi rodzice i dziadkowie zaczęli siwieć wcześniej, ponadto „moja druga połowa” nie ma nawet jednego siwego włosa…tylko sobie nie pomyślcie, że nie ma żadnego siwego bo w ogóle nie ma żadnego:) Przeciwnie…chodzi do fryzjera na „cieniowanie- przerzedzanie”.Tak więc myślę, że dieta ma duży wpływ na brak siwizny. W dodatku dziś wyczytałam, że czarny
sezam w medycynie chińskiej uważany jest za roślinę powstrzymującą siwienie…
sezamu jem bardzo dużo…co prawda do zeszłego tygodnia tylko jasnego…ale może też ma podobne działanie?Od dziś czarny
sezam będzie w naszych potrawach przynajmniej raz w tygodniu!Jak to się
mówi: nawet jeśli nie pomoże to nie zaszkodzi…bo jeśli nie pomoże na włosy to jest tak zdrowy, że na coś na pewno pomoże… nawet jeśli będzie to tylko samopoczucie to też już dużo:) Może też pomóc w szybszym poruszaniu się, bo podobno w większej ilości ma działanie przeczyszczające:)Wczoraj upiekłam
ciastka z czarnym
sezamem…nie napiszę” zdrowe” bo ze względu na dużą zawartość
masła mam wątpliwości, co do ich zdrowotnych właściwości. Prawda jest jednak, że były smaczne. Powstały z resztek kruchego ciasta (za dużo zagniotłam na tartę).
Składniki:1 szklanka
mąki,2x 80g
masła ,2
żółtka,1 łyżka
śmietany,2-3 łyżki
cukru,szczypta proszku,40g – czarnego
sezamuMąkę wymieszać z proszkiem i
cukrem. Dodać
żółtko,
śmietanę i 80 g
masła- zagnieść gładkie ciasto i odstawić do lodówki na godzinę. Moje ciasto jak już
pisałam było resztkowe i stało w lodówce całą noc.
Sezam namoczyć- wystarczy godzina, dwie. Odlać
wodę rozłożyć
sezam na suchej patelni i chwilę odczekać. Następnie prażyć na bardzo małym ogniu. Mieszać i uważać. Kiedy po domu rozjedzie się zapach jest już gotowy.Ciasto rozwałkować posmarować grubo
masłem i posypać połową
sezamu. Złożyć w kopertę i rozwałkować( tak jak francuskie). Ponownie posmarować ciasto
masłem posypać drugą połową
sezamu, ponownie złożyć w kopertę i rozwałkować…jeszcze kilka
razy złożyć ciasto na połowę i wałkować( już bez
masła). Na koniec zwinąć w rulon i pokroić w krążki. Piec w temperaturze ok. 200 stopni prze ca. 15 minut.