Wykonanie
Składniki:100 ml letniego
mleka,5 dag
drożdży,5 łyżek
cukru,30 dag
mąki,3
żółtka,15 dag
masła,
maliny (na nadzienie).Wykonanie:
Mleko,
drożdże i
cukier mieszamy i zostawiamy na kilkanaście minut, by
drożdże podrosły.Następnie mieszamy je z
żółtkami i wlewamy do
mąki wymieszanej z
masłem.Zagniecione ciasto wkładamy do głębokiego naczynia z bardzo zimną
woda i czekamy aż ciasto wypłynie.Po wyjęciu układamy je posypaną
mąką stolnicę, dzielimy na 8 części, wałkujemy na okrągłe placki, z których następnie wycinamy około 12 trójkątów. Przy podstawie każdego trójkącika kładziemy po
malinie, następnie zwijamy, szczelnie ściskając rogi.Rożki pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni (aż uzyskają złoty kolor).Smacznego!
Przepis zapożyczony z: http://cioccolatogatto.blox.pl/2010/08/Rozki-z-roza-lub-malinami.html