Wykonanie
Sezon malinowy zaczął się , więc
pora na jakiś wypiek..a są to rożki - zrobione przez moje córki i siostrzenicę...Przepis pochodzi z bloga Cioccolato gatto.100 ml letniego
mleka5 dag
drożdży5 łyżek
cukru30 dag
mąki3
żółtka15 dag
masłakonfitura z róży lub dobre powidła lub
maliny (na nadzienie)
cukier kryształ (do obtaczania rogalików)
Mleko,
drożdże i
cukier wymieszać i zostawić na kilkanaście minut żeby
drożdże podrosły, następnie wymieszać z
żółtkami i wlać do
maki wymieszanej z
masłem (jeśli
żółtka są duże, a
masło miękkie ciasto potrzebuje dodatkowych 50g
maki), zagnieść ciasto i włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimna
woda i czekać aż ciasto wypłynie (jak nie wypłynie to wyjąc po około 20 minutach - zwykle wypływa, ale czasem nie chce :)Ciasto wyjąc z
wody, wyłożyć na omączona stolnice, podzielić ciasto na 8 części, wałkować okrągłe placki o 2-3 mm grubości, ciąć na trójkąty (każdy krążek na 12 trójkątów), na szerszym końcu każdego trójkąta położyć pół łyżeczki nadzienia lub
malinkę, zwinąć, szczelnie ścisnąć rogi, piec na złoto w temp. 175st (u mnie 6-8 minut). Po upieczeniu, jeszcze cieple, maczać górna cześć w
białku, następnie w cukrze krysztale .Przepis dodaję do akcji
Owocowe szaleństwo i W
malinowym chruśniaku.