Wykonanie
Najlepsze pączki to te z dodatkiem gotowanych
ziemniaków . Jest z nimi trochę więcej roboty jednak kiedy chcę, żeby zostały na drugi dzień robię je właśnie bo są równie świeże jak dnia pierwszego. Natomiast kiedy robię mniejszą porcję wykorzystuję przepis tradycyjny. Pączki znikają błyskawicznie. Do tej
pory formowałam kulki z ciasta tym razem wycięłam krążki i pozwoliłam im wyrosnąć. Nadziewałam po usmażeniu przy użyciu szprycy.
Składniki:500 g
mąki30 g
drożdży60 g
masła3
żółtka3 łyżki
cukru250 ml
mlekaZ
drożdży, łyżki
mąki i łyżki ciepłego
mleka zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do miski przesiać
mąkę, dodać rozczyn, wymieszać. Dodać
cukier,
mleko, rozbełtane
żółtka i dokładnie wyrobić ciasto. Na koniec dodać gorące, rozpuszczone
masło i dokładnie wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i lśniące i będzie odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkować je i wycinąć szklanką krążki o grubości 1 cm. Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte pączki wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć kilka minut z każdej strony. Nadziewać szprycą zaraz po usmażeniu. Posypać
cukrem pudrem lub posmarować lukrem.Smacznego:)