Wykonanie
500 g
mąki krupczatki30 g
drożdży4 łyżki
cukru150 ml letniego
mleka3
jaja200 g miękkiego
masła2
żółtka do posmarowania
cukier kryształ do posypania
Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić zagłębienie.
Drożdże rozmieszać z 1 łyżką
cukru w letnim
mleku, wlać do zagłębienia, posypać niewielką ilością
mąki.
Jajka, 100 g
masła i pozostałe 3 łyżki
cukru rozprowadzić w
mące. Zaczynając od środka, wyrobić sprężyste ciasto - przykryć i odstawić na około 30 minut.Ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na stolnicy posypanej
mąką. Resztę
masła rozpuścić - posmarować nim placek i posypać
cukrem kryształem. Następnie z ciasta wyciąć kwadraty ( jak widać ja nie byłam taka dokładna ) o
boku 20 cm.Kwadraty zawinąć i uformować małe rożki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Posmarować rozkłóconym
żółtkiem i posypać
cukrem.Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.Ten pyszny przepis pochodzi z książki:
SMACZNEGO :-)