ßßß Cookit - przepis na Ciasto drożdżowe z truskawkami

Ciasto drożdżowe z truskawkami

nazwa

Wykonanie

Gotowanie obiadów w upały jest bardzo męczące, wie to każdy kto ma na "wyżywieniu" Rodzinkę :)
Ja tak mam i choć lubię gotowanie, to w upalne dni jest to zajęcie wyczerpujące :(
Dlatego z dużą przyjemnością poczęstowałam się ciastem drożdżowym z truskawkami jakie upiekła mi moja Córka. Do porannej herbatki jest super.
Przyjęłam to jako zadośćuczynienie za moje codzienne, kulinarne starania jakie czynię dla mojej Rodziny.
Ciasto wygląda pysznie, tym bardziej, że dodatkiem są pewnie ostatnie w tym sezonie truskawki.
Składniki :
4-5 jaj
3 niepełne szklanki mąki krupczatki
mleko
4-5 dag drożdży
10 dag rozpuszczonego masła
5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Do metalowej miseczki wsypać cukier i wbić 2 żółtka i 2 całe jajka
Ustawić tę miseczkę na garnku w którym gotuje się powoli woda ( na kuchence) i energicznie ubijać ręczną trzepaczką do rozpuszczenia cukru, aż masa będzie puszysta. Należy uważać, by masa jajeczna się nie zagotowała i w odpowiednim momencie zdjąć miskę na ściereczkę
Dalej ubijać, dodawać stopniowo mąkę, wrabiać ją już łyżką drewnianą
Drożdże pokruszyć do garnuszka, wsypać odrobinę mąki i łyżeczkę cukru. Dolać letniego ! mleka ( około 150 ml ), zamieszać i pozostawić do wyrośnięcia -zimową porą może stać na kaloryferze
Gdy mąkę już połączymy z masa jajeczną, wlać drożdże ( gdy już podrosną) -wyrobić, aż do połączenia składników
Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać letniego mleka ( nie więcej niż 1/3 szklanki)
Na koniec dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać mocno drewnianą łyżką
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy
Na wierzchu ułożyć truskawki, posypać kruszonką, pozostawić w cieple do wyrośnięcia
Piec w temp. 180 *C około 40 min.
Ciasto pieczone było w prodiżu w foremce o średnicy 24 cm z kominem.
Przepis na kruszonkę:
ok.1/2 kostki miekkiego masła
3/4 szklanki cukru
oko.1 szklanka mąki
Wszystko połączyć i wyrabiać między palcami tak by powstały kruszki :)
Jeśli będziemy nieć nadmiar kruszonki to zawsze możemy ją zamrozić i w razie potrzeby rozmrozić :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/06/ciasto-drozdzowe-z-truskawkami.html