Wykonanie
Składniki2 porcje
oliwa extra vergine,
sok z limonki lub
cytryny,
miód lub
syrop klonowy,
sól,
pieprz1 mały mix
sałat z
rukolą2 szklanki miąższu
arbuza pokrojonego w kosteczkę1
awokado125 g
sera halloumi do grillowaniazagęszczony
ocet balsamicznyPrzygotowanieDo większej miski wlać 3 łyżki
oliwy, 2 łyżki
soku z limonki i łyżkę
miodu lub
syropu klonowego, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać, następnie dodać opłukaną i osuszoną
sałatę i wszystko razem wymieszać.
Sałatę wyłożyć na talerze, dodać kosteczki
arbuza oraz obrane i pokrojone
awokado.
Ser pokroić na plasterki obtoczyć w
oliwie i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Gdy
ser od
spodu pokryje się ciemnymi paskami i zacznie odchodzić od patelni, podważyć go
łopatką i przewrócić na drugą stronę, powtórzyć grillowanie.Ułożyć na
sałatce, doprawić wszystko świeżo zmielonym
pieprzem i skropić zagęszczonym
octem balsamicznym.Propozycja podaniaGrzanki z rustykalnej
bagietki.