Wykonanie
Olej arganowy to nie tylko podstawowy składnik wielu kosmetyków o regeneracyjnych i odżywczych właściwościach,
olej arganowy (tłoczony na zimno) to również fantastyczny zdrowy produkt przeznaczony do jedzenia, bogaty w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz witaminy. Zawiera dwa
razy więcej witaminy E niż
oliwa z oliwek. Doskonale chroni przed wolnymi rodnikami a to za sprawą zawartych w nim polifenoli i fitosteroli – silnych antyoksydantów.
Olej ten zarówno przyjmowany w postaci posiłków jak też zewnętrznie w formie kosmetyków świetnie nawilża, wygładza, ujędrnia i uelastycznia naszą skórę, ale pamiętajmy, że najlepsze efekty
daje spożywany na zimno i koniecznie nierafinowany i tłoczony na zimno, dzięki
czemu zachowuje komplet składników odżywczych.Jako żywieniowiec polecam stronę zdrowy-
olej.pl gdzie znajdziecie ten i inne
oleje tłoczone na zimno bogate w wiele cennych z żywieniowego punktu widzenia składników.
1
awokado2 garście
rukoli3-4 liście
sałaty karbowanej, czerwonej30 g
parmezanu2 łyżki
oleju arganowego dostępnego na zdrowy-
olej.pl20 g pestek dyni1 łyżka
miodusok z 1/2
cytrynysól,
pieprzPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 1 osoby
Awokado myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Następnie obie połówki
owocu obieramy i kroimy na cienkie paski.Na patelnię wkładamy 1 łyżkę
miodu oraz sok z 1/2
cytryny i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanego
syropu wkładamy kawałki
awokado i podgrzewamy około 5-8 minut, na wolnym ogniu aż
owoc zmięknie i nabierze lekko kwaskowato-słodkiego smaku.
Sałaty myjemy i osuszamy. Układamy dekoracyjnie na półmisku.Na suchej patelni prażymy
pestki dyni aż nabiorą aromatu i brązowego koloru.
Parmezan ścieramy na tarce do
sera na bardzo cienkie plastry.Na sałatach układamy kawałki
awokado i
parmezan. Posypujemy prażonymi
pestkami dyni oraz świeżo zmielonym
pieprzem i
solą.Całość polewamy 2 łyżkami
oleju arganowego.