Wykonanie
Oficjalnie zakończyłam już sezon jedzenia posiłków na balkonie. Czas też pożegnać się z letnimi produktami. Najlepszym sposobem na to było wykorzystanie
arbuza z rodzinnego ogródka. Ciężko to sobie wyobrazić, ale w
polskich warunkach (bez szklarni) da się uprawiać
arbuzy. Nie są one równie wielkie i czerwone w środku jak ich zagraniczni koledzy, ale w smaku niczego im nie ustępują. Nieduży
owoc, z ciemną zieloną skórką został spożytkowany do przygotowania pachnącej słońcem sałatki z
fetą,
rukolą oraz
octem balsamicznym . Przepis prosty, ale bardzo efektowny. Idealny np. na lekkie śniadanie.
arbuzfetarukolaocet balsamicznysólpieprzRukolę myjemy.
Fetę kroimy w kostki. Przy pomocy wykrawacza robimy kuleczki z
arbuza (możemy go również pokroić w kostki). Wszystkie składniki układamy na talerzu. Solimy, posypujemy
pieprzem oraz skrapiamy
octem balsamicznym. Podajemy z ciepłymi tostami, albo chrupiącą
bagietką.