ßßß Cookit - przepis na Parmezanowe paluchy serowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

Parmezanowe paluchy serowe z suszonymi pomidorami, czosnkiem i rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Niech jakość zdjęć Was nie zniechęci – paluchy są niesamowicie aromatyczne i pachnące. Po raz kolejny wzięłam udział w weekendowym wypiekaniu. W tym tygodniu razem z innymi blogerami zachęcaliśmy do pieczenia parmezanowych paluchów serowych z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i rozmarynu. Ze względu na dzisiejsze święto udało mi się je dokończyć dopiero przed godziną. Zdjęcia w tym świetle są właściwie nie do wykonania dlatego przepraszam za ich jakość.
Składniki na zaczyn:
100g mąki pszennej
150ml wody
1/4 łyżeczki suszonych drożdży
szczypta cukru
Wszystkie składniki mieszamy razem najlepiej drewnianą łyżką. Miseczkę przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy w ciepłe miejsce najlepiej na całą noc (u mnie było to około 7 godzin).
Składniki na paluchy:
zaczyn z przepisu powyżej
400g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
15g cukru
22g soli
łyżeczka suszonych drożdży
niecała szklanka letniej wody
Dodatki: 8 suszonych pomidorów (posiekane), posiekane listki z jednej gałązki rozmarynu oraz 2-3 posiekane ząbki czosnku, 50-70g grubo-startego parmezanu
Do miski wkładamy zaczyn, mąkę, oliwy, cukier, sól, drożdże i wodę. Zagniatamy ciasto (najlepiej robotem przez 10 minut). Dodajemy dodatki i mieszamy aż ciasto je wchłonie. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 60-90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzamy pięścią w ciasto aby je odgazować.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
W tym czasie przekładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na dość cienki prostokąt. Składamy na 3 tak jak list. Przekręcamy o 90 stopni i ponownie rozwałkowujemy. Następnie znowu składamy na 3. Rozwałkowujemy i przy pomocy noża tniemy na 4-5 paluchów. Każdy z nich rolujemy lekko aby nadać im rustykalny wygląd. Odstawiamy na 10 minut przykryte ściereczką. Posypujemy niewielką ilością parmezanu. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/parmezanowe-paluchy-serowe-z-suszonymi-pomidorami-czosnkiem-i-rozmarynem