ßßß
Składniki:400g mąki pszennej1 czubata łyżeczka suszonych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli350ml letniej wody100-150g suszonych pomidorów w oliwie
Przygotowanie:Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże, sól i cukier, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory pokrojone w drobną kostkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie zamieszać je łyżką, aby ponownie opadło.Do piekarnika wstawić żeliwny garnek (nadaje się także żaroodporne naczynie lub naczynie do casserole) i zacząć nagrzewać piekarnik do 220-230 stopni. Gdy piekarnik i naczynie będą mocno nagrzane, przełożyć ciasto do garnka. Piec przez 5 minut bez przykrycia, następnie przykryć i piec przez 25 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut, w połowie tego czasu, naczynie można przykryć folią aluminiową, aby chleb nie przypiekł się z wierzchu. Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia.Można jeść gdy tylko ostygnie, mnie najlepiej smakuje z samy masłem.
Smacznego!