Wykonanie
Dziś chciałabym pokazać Wam przepis na pyszny i bardzo prosty
chleb z
suszonymi pomidorami. Przygotowywałam go już kilka
razy i muszę przyznać, że jest banalnie prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje. Jego niewątpliwą zaletą jest także to, że ciasto nie potrzebuje zbyt wiele czasu na wyrastanie, wystarcza 2 godziny, pieczenie 45 minut i wspaniały, aromatyczny i mięciutki chlebuś jest gotowy.Przepis na ten
chleb zaczerpnęłam z bloga Kwestia Smaku .
Składniki:400g
mąki pszennej1 czubata łyżeczka
suszonych drożdży1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli350ml letniej
wody100-150g
suszonych pomidorów w
oliwiePrzygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać
drożdże,
sól i
cukier, dokładnie wymieszać. Dodać
pomidory pokrojone w drobną kostkę, wlać
wodę i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy ciasto wyrośnie zamieszać je łyżką, aby ponownie opadło.Do piekarnika wstawić żeliwny garnek (nadaje się także żaroodporne naczynie lub naczynie do casserole) i zacząć nagrzewać piekarnik do 220-230 stopni. Gdy piekarnik i naczynie będą mocno nagrzane, przełożyć ciasto do garnka. Piec przez 5 minut bez przykrycia, następnie przykryć i piec przez 25 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec kolejne 20 minut, w połowie tego czasu, naczynie można przykryć folią aluminiową, aby
chleb nie przypiekł się z wierzchu. Wyjąć z piekarnika, a po 10 minutach przełożyć na kratkę do studzenia.Można jeść gdy tylko ostygnie, mnie najlepiej smakuje z samy
masłem.
Smacznego!