ßßß
Kolejna porcja domowego pieczywa. Bułki z suszonymi pomidorami, wypiek miękki o kolorze bursztynu. A to wszystko za sprawą oliwy w której marynowały się pomidory. Nam smakowały bardzo,,,tak bardzo, że jedliśmy je chwilę po wyjęciu z piekarnika ze świeżym masełkiem które apetycznie rozpływało się na jeszcze ciepłym pieczywie. Do tego pomidor i nic więcej nie trzeba do szczęścia.50 dag mąki pszennej tortowej400 ml ciepłej wody2 łyżeczki suszonych drożdży10 posiekanych suszonych pomidorów50 ml oliwy w której marynowały się pomidoryłyżeczka soliłyżeczka cukruszczypta ostrej paprykiMąkę wsypujemy do miski,dodajemy cukier,drożdże,sól,paprykę,suszone pomidory i dolewając wodę zagniatamy ciasto. Na koniec wtłaczamy oliwę. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy bułeczki.każdą smarujemy wodą, odstawiamy na kolejną godzinę do wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego - 180 stopni- piekarnika na 35 minut .