Wykonanie

To być może ostatnia
pora na taką
sałatkę a warto zrobić ją na świąteczny weekend, bo jest pyszna i efektowna. Łączy w sobie smaki warzyw ,
owoców i
serów i nawet podwędzany
kabanos pasuje do jej smaków. Świeże
zioła, które już
pora zebrać i wysuszyć , uzupełniają ją znakomicie.1/2 główki
sałaty masłowej lub jakiej lubiciegrillowany
bakłażan i
cukiniaduża
gruszka2
pomidorymała kiść
winogronpo 10-15 dkg różnych
serów ( miałam dojrzewające, z
ziołami i z warzywami, korycińskie)opcjonalnie- 1-2
kabanosyświeża
bazylia,
oregano i
tymianekocet winny lub
jabłkowy ( ja miałam swój domowy, 3 łyżki)
oliwa z oliwek ( dałam łyżkę)
sól,
pieprz z młynkaUmytą i osuszoną
sałatę ułożyłam na talerzu, lekko posoliłam.
Bakłażany i
cukinię zgrillowałam . Pokroiłam wszystkie składniki na mniej więcej równe kawałki, poukładałam na przemian na sałacie. Polałam
winegretem zrobionym z
octu jabłkowego,
oliwy i odrobiny
soli. Na koniec posypałam
porwanymi świeżymi
ziołami i
pieprzem z młynka.Smakowała doskonale, smaki się przegryzły, miała bogatą fakturę. Świeże i
owoce warzywa się kończą, jedzmy
póki jeszcze czas, dodając konkretne składniki , bo jesienią już na takie mamy zapotrzebowanie.Smacznego !