Wykonanie
Prosta, smaczna potrawa , którą można podawać jako samodzielne danie lub dodatek do dań
mięsnych. Można ją podawać na ciepło, ale nic nie
traci na swoich walorach
smakowych spożywana również na zimno.Cieniutko pokrojone warzywa zapieczone w aromatycznym ,
ziołowym sosie ze świeżych
pomidorów to niezwykle łatwy i szybki sposób na przygotowanie smacznej kolacji . Aby danie to stało się pełnowartościowym posiłkiem wystarczy gotową zapiekankę posypać rozkruszonym
serem feta , a dodatek świeżej
bagietki lub domowego
pieczywa może być doskonałym uzupełnieniem.
Warzywa ułożyć na przemian na warstwie
sosu pomidorowego.
Wierzch skropić
oliwą.Składniki: /2 porcje/
sos pomidorowy:1/2
cebuli5 dojrzałe
pomidory1,5 łyżki
oliwy z oliwek1/2 łyżki posiekanego
tymiankukilka listków świeżego
oreganosól i
pieprz do smakuoraz1 mała
cukinia1
bakłażan2
pomidoryok 60 g pokruszonego
sera feta1 łyżka
oliwy z oliwekWykonanie:Przygotować sos:
pomidory na chwilę zanurzyć we wrzątku, schłodzić , zdjąć skórkę, usunąć nasiona i pokroić. Na patelni rozgrzać
oliwę. Wrzucić pokrajaną w kostkę
cebulę,
pomidory i dusić na średnim ogniu ok.10 min mieszając od czasu do czasu. Dodać
tymianek ,
oregano , doprawić do smaku
solą ,
pieprzem i gotować jeszcze 2-3 minuty. Sos zmiksować i rozsmarować na dnie naczynia żaroodpornego (użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 22-12 cm).Umytą
cukinię,
bakłażana i
pomidory pokroić w cienkie plasterki. Warzywa ułożyć na przemian/ tak aby na siebie zachodziły / na warstwie
sosu pomidorowego. Wierzch skropić
oliwą. Naczynie z warzywami owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C. Warzywa zapiekać ok. 30 min. / przed końcem zapiekania można usunąć folię/
Przed podaniem wierzch zapiekanki posypać
serem feta /jeśli wymaga doprawić do smaku
solą i świeżo zmielonym pieprzem/