ßßß
 
            
         Składniki:300 g makaronu penne15 pomidorków koktajlowych1 opakowanie serka feta Arla Apetina (polecam szczególnie, ponieważ ta akurat feta jest już pokrojona i nie kruszy się po połączeniu z pozostałymi składnikami)6 łyżek oliwy z oliwek2 łyżki octu z jabłek lub octu winnego1 duża szczypta soli1 duża szczypta pieprzu1 ząbek czosnku5 dużych listków bazylii (ewentualnie suszona)opcjonalnie dodatkowo świeże listki oreganoMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wypłukać pod zimną bieżącą wodą i odcedzić. Makaron powinien być zimny.Na dno miski wlać oliwę z oliwek i dodać sól. Mieszać, aż sól się rozpuści. Dodać ocet z jabłek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dorze wymieszać. Na końcu dodać drobno posiekaną bazylię i oregano.Do miski z sosem dodać makaron i wymieszać dokładnie.Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :)
Składniki:300 g makaronu penne15 pomidorków koktajlowych1 opakowanie serka feta Arla Apetina (polecam szczególnie, ponieważ ta akurat feta jest już pokrojona i nie kruszy się po połączeniu z pozostałymi składnikami)6 łyżek oliwy z oliwek2 łyżki octu z jabłek lub octu winnego1 duża szczypta soli1 duża szczypta pieprzu1 ząbek czosnku5 dużych listków bazylii (ewentualnie suszona)opcjonalnie dodatkowo świeże listki oreganoMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wypłukać pod zimną bieżącą wodą i odcedzić. Makaron powinien być zimny.Na dno miski wlać oliwę z oliwek i dodać sól. Mieszać, aż sól się rozpuści. Dodać ocet z jabłek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dorze wymieszać. Na końcu dodać drobno posiekaną bazylię i oregano.Do miski z sosem dodać makaron i wymieszać dokładnie.Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :) Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu.
Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu. Czas przygotowania całego dania to około 20 minut.Przepis bierze udział w akcji:
Czas przygotowania całego dania to około 20 minut.Przepis bierze udział w akcji: