ßßß Cookit - przepis na Piknikowe penne z fetą i pomidorkami koktajlowymi

Piknikowe penne z fetą i pomidorkami koktajlowymi

nazwa

Wykonanie

Bułka z rozmokłym pomidorem, zimny schabowy czy sklepowy batonik to raczej średnie pomysły na smaczną przekąskę podczas pikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na ryby :)
Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka.
Do makaronu penne świetnie pasuje feta i pomidorki koktajlowe, doprawione ziołowo-czosnkowym sosem vinaigrette. Świeżo, smacznie i wygodnie.
Składniki:
300 g makaronu penne
15 pomidorków koktajlowych
1 opakowanie serka feta Arla Apetina (polecam szczególnie, ponieważ ta akurat feta jest już pokrojona i nie kruszy się po połączeniu z pozostałymi składnikami)
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu z jabłek lub octu winnego
1 duża szczypta soli
1 duża szczypta pieprzu
1 ząbek czosnku
5 dużych listków bazylii (ewentualnie suszona)
opcjonalnie dodatkowo świeże listki oregano
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wypłukać pod zimną bieżącą wodą i odcedzić. Makaron powinien być zimny.
Na dno miski wlać oliwę z oliwek i dodać sól. Mieszać, aż sól się rozpuści. Dodać ocet z jabłek, przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz. Dorze wymieszać. Na końcu dodać drobno posiekaną bazylię i oregano.
Do miski z sosem dodać makaron i wymieszać dokładnie.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do makaronu. Dodać również fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :)
Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie traci również w cieple. Dzięki oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette, sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu.
Czas przygotowania całego dania to około 20 minut.
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/05/piknikowe-penne-z-feta-i-pomidorkami.html