Wykonanie
Bułka z rozmokłym
pomidorem, zimny
schabowy czy sklepowy batonik to raczej średnie pomysły na smaczną przekąskę podczas pikniku, wycieczki rowerowej czy wyjazdu na
ryby :)Piknikowe penne to danie, które świetnie nadaje się do zabrania ze sobą w teren. Wystarczy przygotować je w domu, włożyć do pojemniczka, albo nawet woreczka na Zipper i spakować do koszyka piknikowego, albo plecaka.Do
makaronu penne świetnie pasuje
feta i
pomidorki koktajlowe, doprawione
ziołowo-
czosnkowym sosem vinaigrette. Świeżo, smacznie i wygodnie.
Składniki:300 g
makaronu penne15
pomidorków koktajlowych1 opakowanie
serka feta Arla Apetina (polecam szczególnie, ponieważ ta akurat
feta jest już pokrojona i nie kruszy się po połączeniu z pozostałymi składnikami)6 łyżek
oliwy z oliwek2 łyżki
octu z
jabłek lub
octu winnego1 duża szczypta
soli1 duża szczypta
pieprzu1 ząbek
czosnku5 dużych listków
bazylii (ewentualnie suszona)opcjonalnie dodatkowo świeże listki
oreganoMakaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wypłukać pod zimną bieżącą
wodą i odcedzić.
Makaron powinien być zimny.Na dno miski wlać
oliwę z oliwek i dodać
sól. Mieszać, aż
sól się rozpuści. Dodać
ocet z
jabłek, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
pieprz.
Dorze wymieszać. Na końcu dodać drobno posiekaną
bazylię i
oregano.Do miski z sosem dodać
makaron i wymieszać dokładnie.
Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, przekroić na 2 lub 4 części i dodać do
makaronu. Dodać również
fetę. Delikatnie wymieszać. Gotowe :)
Piknikowemu penne służą niskie temperatury, ale nie
traci również w cieple. Dzięki
oliwie z oliwek, będącej bazą sosu vinaigrette,
sałatka pozostaje świeża nawet w letnim słońcu.
Czas przygotowania całego dania to około 20 minut.Przepis bierze udział w akcji: