Wykonanie
Ciągle szukam nowych przepisów na dania
rybne. Najbardziej lubię
rybę z piekarnika, dlatego kiedy zobaczyłam, jak jedna z blogerek przyrządza ją z
pomidorami, wiedziałam, że
będę musiała wypróbować jej propozycję. W oryginale danie przygotowane było z
łososia, ale
pstrąg łososiowy również sprawdza się tutaj idealnie. Smacznego:)Źródło: kotlet.tv
pstrąg łososiowy - 2 filety,2
pomidory,kilka listków świeżej
bazylii,2 łyżki
oliwy,2 ząbki
czosnku,
sól,
pieprz,
oregano,opcjonalnie 2 łyżeczki
octu jabłkowegoPomidory obieramy ze skorki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy
oliwę, posiekaną
bazylię, rozgnieciony
czosnek i przyprawiamy. Odstawiamy na około 30 minut.
Pstrąga myjemy, osuszamy, doprawiamy
solą i
pieprzem i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na wierzch
ryby kładziemy salsę
pomidorową i ewentualnie skrapiamy
octem jabłkowym. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.