ßßß Cookit - przepis na pstrąg łososiowy pieczony z salsą pomidorową

pstrąg łososiowy pieczony z salsą pomidorową

nazwa

Wykonanie

Ciągle szukam nowych przepisów na dania rybne. Najbardziej lubię rybę z piekarnika, dlatego kiedy zobaczyłam, jak jedna z blogerek przyrządza ją z pomidorami, wiedziałam, że będę musiała wypróbować jej propozycję. W oryginale danie przygotowane było z łososia, ale pstrąg łososiowy również sprawdza się tutaj idealnie. Smacznego:)
Źródło: kotlet.tv
pstrąg łososiowy - 2 filety,
2 pomidory,
kilka listków świeżej bazylii,
2 łyżki oliwy,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, oregano,
opcjonalnie 2 łyżeczki octu jabłkowego
Pomidory obieramy ze skorki i kroimy w kosteczkę. Dodajemy oliwę, posiekaną bazylię, rozgnieciony czosnek i przyprawiamy. Odstawiamy na około 30 minut. Pstrąga myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem i umieszczamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na wierzch ryby kładziemy salsę pomidorową i ewentualnie skrapiamy octem jabłkowym. Pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2014/11/pstrag-ososiowy-pieczony-z-salsa.html