ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA BROKUŁOWO-SEROWA i nowy sos winegret

SAŁATKA BROKUŁOWO-SEROWA i nowy sos winegret

nazwa

Wykonanie

Wspaniała sałatka z ugotowanych al dente brokułów doprawionych serem, prażonymi migdałami oraz nowym sosu winegret.
Sałatka smakuje wspaniale jako dodatek do dań obiadowych, ale i zimnych przekąsek.
Zachwyca mieszanką smaków i chrupiącą konsystencją warzyw i płatków migdałowych :)
Gorąco polecam!
Jest to kolejny przepis od mojej Kuzynki Izy. Jeszcze raz dziękuję :)
Uwaga:)
W oryginalnym przepisie Iza używała sera feta. Ja dzisiaj zrobiłam sałatkę z pleśniowym serem Dor blue… bo okazało się, że tylko taki miałam w lodówce (feta gdzieś w międzyczasie „wyparowała”) ;) Zaręczam jednak, że obie wersje są równie pyszne!
Składniki:
1 brokuł
2-4 łyżki pokrojonego w kostkę sera feta (lub pleśniowego)
1-2 łyżki uprażonych na patelni płatków migdałowych
Sos winegret:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1/2 cytryny
1-2 łyżki soku z cytryny
2 fileciki anchovies
odrobina soli
1/3 łyżeczki pieprzu
Wykonanie:
Brokuła podzielić na małe „różyczki”. W garnku zagotować wodę, posolić ją do smaku i do gotującej wrzucić „zielone różyczki”. Gotować 3-4 minuty i od razu przełożyć do naczynia z lodowatą wodą, a następnie na durszlak i dokładnie odcedzić.
Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. (Uwaga na sól! Sos nie może być zbyt słony, bo w sałatce będzie jeszcze słony ser feta lub pleśniowy!)
„Różyczki” ułożyć na półmisku. Pospać po wierchu drobno pokrojonym/pokruszonym serem feta lub pleśniowym, skropić obficie sosem winegret, a na koniec posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:
Wyśmienita śródziemnomorska zupa rybna
oraz równie smaczny łosoś w sosie pomarańczowym .
Oba dania gorąco polecam :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/06/14/salatka-brokulowo-serowa-i-nowy-sos-winegret