Wykonanie

Wspaniała
sałatka z ugotowanych al dente
brokułów doprawionych
serem, prażonymi
migdałami oraz nowym
sosu winegret.
Sałatka smakuje wspaniale jako dodatek do dań obiadowych, ale i zimnych przekąsek.Zachwyca mieszanką smaków i chrupiącą konsystencją warzyw i
płatków migdałowych :)Gorąco polecam!Jest to kolejny przepis od mojej Kuzynki Izy. Jeszcze raz dziękuję :)Uwaga:)W oryginalnym przepisie Iza używała
sera feta. Ja dzisiaj zrobiłam
sałatkę z
pleśniowym serem Dor blue… bo okazało się, że tylko taki miałam w lodówce (
feta gdzieś w międzyczasie „wyparowała”) ;) Zaręczam jednak, że obie wersje są równie pyszne!Składniki:1
brokuł2-4 łyżki pokrojonego w kostkę
sera feta (lub pleśniowego)1-2 łyżki uprażonych na patelni
płatków migdałowychSos winegret:1/3 szklanki
oliwy z oliwekskórka otarta z 1/2
cytryny1-2 łyżki
soku z cytryny2 fileciki anchoviesodrobina
soli1/3 łyżeczki
pieprzuWykonanie:
Brokuła podzielić na małe „różyczki”. W garnku zagotować
wodę, posolić ją do smaku i do gotującej wrzucić „zielone różyczki”. Gotować 3-4 minuty i od razu przełożyć do naczynia z lodowatą
wodą, a następnie na durszlak i dokładnie odcedzić.Przygotować sos. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. (Uwaga na
sól! Sos nie może być zbyt słony, bo w
sałatce będzie jeszcze słony
ser feta lub pleśniowy!)„Różyczki” ułożyć na półmisku. Pospać po wierchu drobno pokrojonym/pokruszonym
serem feta lub pleśniowym, skropić obficie
sosem winegret, a na koniec posypać uprażonymi
płatkami migdałowymi.Smacznego :)

ROK TEMU NA BLOGU:Wyśmienita śródziemnomorska zupa rybna

oraz równie smaczny
łosoś w sosie
pomarańczowym .

Oba dania gorąco polecam :)