ßßß Cookit - przepis na Dynia na rukoli, dla tego co biadoli

Dynia na rukoli, dla tego co biadoli

nazwa

Wykonanie

Kupiłam rukolę, w końcu za dużo tego ustrojstwa jeszcze nie jadłam. Chciałam więc posmakować jak to to smakuje samo w sobie. I... Nie smakuje. Przynajmniej nie mi. Za to uwielbiam roszponkę. Roszponka rocks, rukola sucks. Takie moje prywatne zdanie. Ale dynia z orzechami i fetą też rocks. Dlatego (i dlatego, że zdjęcia wyszły rewelacyjne) daję Wam ten przepis. Będzie w sam raz dla fanów rukoli, a fani roszponki mogą ją zamienić.
Składniki:
2 garście umytej rukoli/roszponki
kilka kawałków upieczonej dyni
garść orzechów włoskich
kilka kostek fety na sos:
dwie łyżki soku z cytryny cytryny
trzy łyżki oliwy
sól, pieprz
tymianek
Pieczenie dyni:
Dynię oczyszczamy i obieramy (jeśli to hokkaido, nie musimy. Skórka w piekarniku mięknie, a obierając stracilibyśmy cenne składniki). Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy do miękkości w temp. 180 st.
Sałatka:
Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na rukoli układamy dynię, fetę, posypujemy orzechami i polewamy dwiema-trzema łyżkami sosu. Zajadamy c: enjoy c:
Źródło:http://gotowanie-z-nudow.blogspot.com/2013/01/dynia-na-rukoli-dla-tego-co-biadoli.html