Wykonanie
Kupiłam
rukolę, w końcu za dużo tego ustrojstwa jeszcze nie
jadłam. Chciałam więc posmakować jak to to smakuje samo w sobie. I... Nie smakuje. Przynajmniej nie mi. Za to uwielbiam
roszponkę.
Roszponka rocks,
rukola sucks. Takie moje prywatne zdanie. Ale
dynia z
orzechami i
fetą też rocks. Dlatego (i dlatego, że zdjęcia wyszły rewelacyjne)
daję Wam ten przepis. Będzie w sam raz dla fanów
rukoli, a fani
roszponki mogą ją zamienić.

Składniki:2 garście umytej rukoli/roszponkikilka kawałków upieczonej dynigarść
orzechów włoskichkilka kostek
fety na sos:dwie łyżki
soku z cytryny cytrynytrzy łyżki
oliwysól,
pieprztymianekPieczenie dyni:
Dynię oczyszczamy i obieramy (jeśli to hokkaido, nie musimy. Skórka w piekarniku mięknie, a obierając stracilibyśmy cenne składniki). Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, polewamy
oliwą i posypujemy
tymiankiem. Pieczemy do miękkości w temp. 180 st.
Sałatka:Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na
rukoli układamy
dynię,
fetę, posypujemy
orzechami i polewamy dwiema-trzema łyżkami sosu. Zajadamy c: enjoy c:

