ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony w migdałach

Łosoś pieczony w migdałach

nazwa

Wykonanie

Łosoś "lubi" chrupiącą panierkę a ja lubię łososia w takiej formie. ;-) Tym razem upiekłam go w panierce z płatków migdałowych. Efekt był adekwatny do oczekiwanego, łosoś wyszedł pyszny, soczysty a płatki migdałowe zrumieniły się w piekarniku i zyskały przyjemnego, orzechowego aromatu.
1 duży filet z łososia
3 łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 cytryny
sól, pieprz
1. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.
2. Filet z łososia przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce.
3. Filety smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałów.
4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/05/osos-pieczony-w-migdaach.html