Łosoś "lubi" chrupiącą panierkę a ja lubię łososia w takiej formie. ;-) Tym razem upiekłam go w panierce z płatków migdałowych. Efekt był adekwatny do oczekiwanego, łosoś wyszedł pyszny, soczysty a płatki migdałowe zrumieniły się w piekarniku i zyskały przyjemnego, orzechowego aromatu.1 duży filet z łososia3 łyżki płatków migdałowych, u mnie od Piątnica2 łyżki kwaśnej śmietany1/2 cytrynysól, pieprz1. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, dokładnie myjemy. Skórkę ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki.2. Filet z łososia przekrawamy wzdłuż na pół. Nacieramy solą, pieprzem, startą skórką. Obficie skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na minimum 30 minut w chłodne miejsce.3. Filety smarujemy kwaśną śmietaną, posypujemy płatkami migdałów.4. Pieczemy w 200 stopniach przez około 20 minut.