ßßß Cookit - przepis na SAŁATKA CAPRESE I SOS PESTO

SAŁATKA CAPRESE I SOS PESTO

nazwa

Wykonanie

„Włoska flaga” na talerzu.
Przepyszne danie, idealne na upalny dzień, gotowe w 5 minut:)
Uwaga:)
Sos można wykorzystać także jako dodatek do zapiekanych warzyw lub (jeśli nie jesteśmy na diecie…) zjeść go z makaronem:)
Składniki:
2 duże pomidory
1 ser mozzarella w zalewie
Sos pesto:
garść listków bazylii (kilka listków pozostawić do dekoracji:)
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka orzechów piniowych
5 łyżek oliwy z oliwek
1/2 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Wykonanie:
Składniki sosu pesto dokładnie zmiksować. Doprawić solą do smaku.
Pomidory i ser mozzarella pokroić na plastry. Układać na półmisku na przemian plastry pomidora i mozzarelli. Polać sosem pesto i przybrać listkami bazylii.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/15/salatka-caprese-i-sos-pesto