środa, 14 Maj 2014, autor: blue_megi, 2 Komentarzy »Roladki z bakłażana z mięsem mielonym, serem i pomidorami. Jest przy nich trochę pracy, ale efekt wynagradza wszelkie trudy. Bakłażana możemy zastąpić cukinią a zamiast bazyliowego pesto użyć pesto calabrese.Danie pasuje do zaleceń diety low carb. Taką dietę to ja rozumiemPolecam nie tylko na diecie!Składniki:2 średniej wielkości bakłażanypół kilograma mięsa mielonegoser mozzarella1/3 szklanki startego parmezanumały słoiczek pesto genovese2 duże, soczyste pomidorygarść czarnych oliweksól, pieprz do smakuoliwaPiekarnik nagrzewamy do 220 stopni.Bakłażany myjemy i ostrym nożem kroimy wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra (nie grubsze, ponieważ nie damy rady ich potem zwinąć). Na patelni grillowej rozgrzewamy trochę oliwy i grillujemy plastry bakłażana z obydwu stron. Posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Odkładamy na talerz.Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy lub oleju i przesmażamy mięso mielone. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.Foremkę żaroodporną natłuszczamy. Każdy plaster bakłażana smarujemy cienką warstwą pesto i nakładamy mięso oraz kawałek mozzarelli. Zawijamy jak roladę i wkładamy do foremki. To samo robimy z pozostałymi plastrami.Pomidory kroimy w kostkę. Układamy je razem z oliwkami na naszych roladkach. Całość posypujemy parmezanem. Zapiekamy przez pół godziny. Roladki z bakłażana podajemy z sałatą.Smacznego!