ßßß Cookit - przepis na Nadziewany koper włoski (fenkuł)

Nadziewany koper włoski (fenkuł)

nazwa

Wykonanie

Kolejna pyszna i zdrowa alternatywa posiłku, która świetnie sprawdza się jako przystawka.
Składniki:
2 duże kopry włoskie
120 g pomidorków koktajlowych
60 g szynki gotowanej
125 g sera mozzarella- 1 opakowanie
1 łyżka posiekanej bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Bulwy kopru oczyść pod bieżącą wodą. Z każdej sztuki odetnij po dwa zewnętrzne liście i obgotuj w lekko osolonej wodzie- około. 5 minut na pół twardo. Pozostałą część kopru pokrój w bardzo drobną kostkę. Wymyte pomidory, szynkę oraz odsączoną mozzarelle pokrój w małą kostkę.
Na oliwie z oliwek podsmaż przez około 3 minuty koper włoski po tym czasie dodaj szynkę, pomidorki i mozzarellę. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, bazylią solą i pieprzem. Wszystko razem duś przez kolejne 3- 5 minut ciągle mieszając.
Piekarnik rozgrzej do 160 º C. Obgotowane liście kopru nadziej farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Całość podlej wodą do 3/4 wysokości. Piecz przez 25- 30 minut.
Źródło:http://panipanidomu.pl/nadziewany-koper-wloski-fenkul