Wykonanie
Sałatka caprese to rdzennie włoska przystawka której głównym składnikiem są
pomidory i
ser mozzarella. Mimo głównych składników danie to nie może obejść się bez
oliwy extra vergine i
bazylii. Często praktykowane jest dodawanie
oliwek oraz
rukoli.Danie to podbiło świat swoją delikatnością i wyrafinowanym połączeniem prostych smaków. Caprese do dietetyczna
sałatka, bogata w wapń, witaminy, oraz likopen zawarty w pomidorach (cenny dla osób które w codziennym życiu nadwyrężają wzrok).Ta
sałatka to świetna propozycja dietetycznej kolacji lub śniadania. Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do dań z grilla lub przystawka przed daniem głównym.Sezon grillowy tuż, tuż, także polecam!Do przygotowania sałatki caprese potrzebne będą:1
pomidor1 opakowanie
sera mozzarella3 łyżki
oliwy z oliwek extra verginekilka listków świeżej
bazyliisólświeżo zmielony
pieprzPodane składniki wystarczą do przygotowania przystawki dla 2 osób.Wykonanie tej sałatki jest banalnie proste.
Pomidory myjemy a następnie kroimy w plastry.
Mozzarellę kroimy w plastry tej samej grubości co
pomidory. Oba składniki układamy dekoracyjnie na półmisku i polewamy
oliwą z oliwek extra vergine. Lekko solimy i obficie posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem. Dekorujemy listkami
bazylii (ewentualnie
rzeżuchą – jak na zdjęciu powyżej lub
rukolą).