ßßß Cookit - przepis na UDKA KURCZAKA PIECZONE Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM

UDKA KURCZAKA PIECZONE Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM

nazwa

Wykonanie

Danie niezmiernie proste, a jednocześnie wykwintne i bardzo smaczne!
Aż trudno uwierzyć, że na jego przygotowanie potrzebujemy tak mało czasu:)
Uwaga:)
Danie to daje nam ogromne pole do popisu! O tym, co włożymy pod skórkę pieczonego kurczaka decydować może: pora roku, stan zapasów, a może nasz nastrój… I chociaż ta wersja baaardzo nam smakowała, ja mam zamiar jeszcze poeksperymentować w przyszłości:)
Składniki:
6 dużych udek z kurczaka (tzw.”pałki”)
3 plasterki cytryny
6 gałązek rozmarynu
sól
szczypta słodkiej papryki
3 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Oddzielamy skórkę od mięsa (robi się to naprawdę bardzo łatwo i szybko:).
Udko dokładnie solimy, kładziemy pół plasterka cytryny oraz gałązkę rozmarynu i umieszczamy skórkę z powrotem na swoim miejscu.
Tak przygotowane udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy odrobiną słodkiej papryki (będą miały ładniejszy, rumiany kolor po upieczeniu:) i polewamy oliwą.
Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 190-200 stopni.
Smacznego:)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/06/11/udka-kurczaka-pieczone-z-cytryna-i-rozmarynem