Wykonanie
Pin It
Oto na blogu pojawia się niezwykle aromatyczny
cytrynowy kurczak z
rozmarynem. Kilka prostych składników, niezwykle łatwe przygotowanie, a radość z jedzenia przeogromna.
Kurczaka podałam z pieczonymi
ziemniakami w
rozmarynie . Wyszedł pyszny
rozmarynowy duet.
Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowaniaSkładniki:6
udek z kurczaka100 ml
oliwy z oliwek1
cytrynasok z 1
cytryny4 gałązki
rozmarynusól morskaWykonanie:Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej
cytryny wyciskamy sok, drugą kroimy na ósemki, a ósemki jeszcze na pół.
Oliwę,
sok z cytryny i
sól umieszczamy w plastikowym pojemniku. Dodajemy igły z dwóch gałązek
rozmarynu. Wszystko mieszamy lekko rozgniatając
rozmaryn, aby uwolniły się
olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną
cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym
rozmarynem i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut bez, aby
mięso się ładnie przyrumieniło.