ßßß Cookit - przepis na Cytrynowy kurczak z rozmarynem

Cytrynowy kurczak z rozmarynem

nazwa

Wykonanie

Pin It
Oto na blogu pojawia się niezwykle aromatyczny cytrynowy kurczak z rozmarynem. Kilka prostych składników, niezwykle łatwe przygotowanie, a radość z jedzenia przeogromna. Kurczaka podałam z pieczonymi ziemniakami w rozmarynie . Wyszedł pyszny rozmarynowy duet.
Czas przygotowania: 70 minut + czas marynowania
Składniki:
6 udek z kurczaka
100 ml oliwy z oliwek
1 cytryna
sok z 1 cytryny
4 gałązki rozmarynu
sól morska
Wykonanie:
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Cytryny porządnie myjemy i parzymy. Z jednej cytryny wyciskamy sok, drugą kroimy na ósemki, a ósemki jeszcze na pół. Oliwę, sok z cytryny i sól umieszczamy w plastikowym pojemniku. Dodajemy igły z dwóch gałązek rozmarynu. Wszystko mieszamy lekko rozgniatając rozmaryn, aby uwolniły się olejki eteryczne. Na koniec dodajemy pokrojoną cytrynę. W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtaczamy udka, przykrywamy pojemnik i chowamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso wraz z marynatą przekładamy do żaroodpornego naczynia, okładamy świeżym rozmarynem i pieczemy około 60 minut, najpierw pod przykryciem, a przez ostanie 20 minut bez, aby mięso się ładnie przyrumieniło.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/09/cytrynowy-kurczak-z-rozmarynem.html