Delikatny cytrynowykurczak. Chrupiąca skórka, delikatny posmak rozmarynu i czosnku. Wolno pieczony, bez termoobiegu. Świeże zioła, aromatyczny czosnek i cierpliwość - klucz do sukcesu!2 kg udek z kurczaka2 cytryny1 łyżka soli gruboziarnistej1 łyżeczka białego pieprzu5 ząbków czosnku4-5 gałązek rozmarynu2 łyżki oliwy z oliwek- Kurczaka dokładnie płuczemy i osuszamy.- Na dnie naczynia do pieczenia rozsmarowujemy łyżkę oliwy, układamy trzy gałązki rozmarynu i pociętą na plasterki połowę cytryny.- Na rozmaryn układamy kurczaka.- Do miski wsypujemy sól, przeciskamy przez prasę dwa ząbki czosnku, dokładamy listki z 3 gałązek rozmarynu, wlewamy łyżkę oliwy i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie mieszamy i nacieramy marynatą kurczaka.- Pozostałe ząbki czosnku dzielimy na połówki i wciskamy między udka.- Drugą cytrynę obieramy z skórki, kroimy na mniejsze części i układamy w lukach pomiędzy mięsem.- Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C i pieczemy dwie godziny. Nie używając termoobiegu! :)Smacznego:)