Wykonanie
Dzisiaj na obiad
kurczak w wersji
cytrynowo-czosnkowej.
Czosnku jest dużo, bo ponad jedna główka, ale szczerze mówiąc nie czuje się, że jest go aż tyle. Ja osobiście czułam bardziej
cytrynę niż
czosnek. Dzieciom i mężowi smakowało i nie narzekali na znaczną ilość
czosnku, czy też
cytryny. Podsumowanie: obiad szybki, smaczny i zjedzony w całości.SKŁADNIKI4
udka z kurczaka (kulinarne)12 ząbków
czosnku (ok. 1 ½ - 2 główek
czosnku)2
cytrynytymianek,
sól,
pieprz biały,
oliwa150 ml
białego wina lub
wodyJAK TO ZROBIĆUdka nacieramy
solą,
pieprzem i
tymiankiem, odstawiamy w chłodne miejsce na min.1 godz., a najlepiej na całą noc. Naczynie żaroodporne smarujemy
oliwą, układamy udka, dorzucamy
czosnek nie obrany czyli w łupinach (ja z rozpędu go obrałam) i
cytrynę pokrojoną w ćwiartki.
Cytrynę dokładnie myjemy, ja ją sparzyłam i żeby nie było goryczki w miarę możliwości usuwamy pestki. Całość podlewamy
winem. Nie miałam
wina więc podlałam
wodą.Naczynie przykrywamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, góra dół bez termo-obiegu ok. 1,5godziny. 10 minut przed końcem pieczenia ściągamy przykrycie i podpiekamy.