Wykonanie
Bardzo smaczny sposób na
krewetki. W przepisie oryginalnym (tutaj) wykorzystano duże
krewetki (ok 20 na 1 kg) Ja miałam nieco mniejsze, nie robiłam niestety
krewetek na grillu - pogoda nie dopisała - tylko na patelni grillowej. Zrezygnowałam więc z nadziewania
krewetek na patyczki szaszłykowe. Mam nadzieję, że uda mi się zrobić je też na tradycyjnym grillu, ale to następnym razem. Przepis podaję oryginalny, ale uważam że znakomicie sprawdził się po zamianie
krewetek na mniejsze i użyciu patelni grillowej.
składniki1/4 szklanki drobno posiekanego
czosnku1 łyżeczka grubej
soli morskiej2 łyżki świeżych igiełek
rozmarynu, posiekane + dodatkowo gałązki do dekoracji3 łyżki
oliwy z oliwek +
oliwa do posmarowania
krewetek16 dużych, surowych, nieobranych
krewetek (użyłam 1 kg 30 - 40/kg)cztery długie patyczki szaszłykowe
cytryna pokrojona w ćwiartki do podaniaprzygotowanie
Czosnek obrać i posiekać. Rozgnieść z
solą w dużej misce. Wymieszać z posiekanym
rozmarynem i
oliwą, dodać
krewetki, wymieszać. Pozostawić, przykryte w lodówce przez co najmniej 4 godziny.Rozgrzać grill. Umieścić 4
krewetki na każdym patyczku. Posmarować
olejem. Grillować
krewetki na posmarowanej
oliwą kratce przez 3 do 4 minut z każdej strony lub do czasu aż zrobią się różowe. Smacznego!Uwagi: Jeżeli chcemy zrobić te
krewetki w domu na patelni, najlepiej użyć patelni grillowej. Układałam
krewetki w jednej warstwie i po 3 minutach odwracałam. Wyszły pyszne.