Wykonanie
Co tu dużo pisać? Po prostu REWELACJA! Te
krewetki są tak pyszne, że zawsze muszę dorabiać kolejną porcję, bo nie
mogę się nimi nasycić:) Jest to najprostszy i najłatwiejszy sposób na przyrządzenie doskonałych w smaku
krewetek. Na patelni rozgrzewam odrobinę
oliwy z oliwek i dodaję do niej
maslo, dzięki
czemu nie pali się ono i
czosnek również się nie przypala (
krewetki smażę na dość dużym ogniu). Wrzucam porcję
krewetek tygrysich, następnie dodaję gałązki
rozmarynu,
czosnek, doprawiam
papryczką chili i
solą. Całość smażę dosłownie 4 minuty i gotowe! Sos, który powstaje z połączenia
masła,
oliwy,
ziół i przypraw jest niebiański w smaku:) Maczam w nim świeżą chrupiącą
bagietkę. Coś pysznego! Do
krewetek możecie rownież podczas smażenia dodać pół szklanki
białego wina - idealnie podkresla ono ich smak. Ja jednak ze względu na moje Dzieci, dla których przygotowałam to danie, zrezygnowalam z tego dodatku:) W każdym razie - z
winem czy bez - bardzo polecam!SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób):250 g krewetech tygrysich (świeżych lub mrożonych - ja użyłam mrożonych)4 łyzki
oliwy z oliwek4 łyżki
masła5 ząbków
czosnku2 gałązki
rozmarynu1 cm
papryczki chilipapryczka chili w płatkachDODATKOWO:1
cytryna (do skrapiania gotowych
krewetek)WYKONANIE:Mrożone
krewetki należy najpierw odmrozić. W tym celu przełoż je do garnka z ciepł ą wod ą na 20 min.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek, dodaj do niej 2 łyżki
masła.
Krewetki odcedź i osusz na ręczniku papierowym. Jeśli mają wzdłuż zewnętrznej krawędzi czarną błonkę, to ją wyjmij, to jest jelito.
Krewetki mozesz dla ozdoby również wzdłuż tej zewnętrznej krawędzi przeci ą ć kawałek, wtedy ładnie się rozłożą podczas smażenia.Na rozgrzany tłuszcz wrzuć
krewetki, smaż około 1-2 minuty z jednej strony. Przerzuć je na drugą stronę.Dodaj kolejne 2 łyżki
masła, gał ą zki
rozmarynu,
papryczkę chili pokrojoną w
okręgi (kilka kółeczek), dosyp do smaku
płatków chili,
sól, wyciśnij 2 ząbki
czosnku przez praskę, a 3 z ą bki wrzuć na patelnię w całości w łupinkach.
Krewetki smaż kolejne 2 minuty.Po tym czasie całosć dobrze zamieszaj na patelni, przełóż na głęboki talerz lub do naczynia, zlej powstały sos i gotowe.
Krewetki podawaj skropione
sokiem z cytryny. Smacznego!