Wykonanie
Prosto, smacznie i szybo …
krewetki z patelni … smażone na
oliwie z
czosnkiem i świeżą
natka pietruszki … podawane z chrupiącą
bagietką … idealna do lampki
białego wina. Polecam!
Składniki:200 g
krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam
krewetek, białych mrożonych)2 średnie ząbki
czosnku½ pęczka
natki pietruszki3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
sól morska do smakuWykonanie:
Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną
wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli
krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Natkę pietruszki opłukujemy pod bieżąca
wodą i szatkujemy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy
czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy
krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy, dodajemy
natkę i smażymy z drugiej strony również około minuty.
Krewetki podajemy z chrupiącą
bagietką lub grzanką z ulubionego
pieczywa.Smacznego!