ßßß
Składniki:200 g krewetek, mrożonych albo świeżych (użyłam krewetek, białych mrożonych)2 średnie ząbki czosnku½ pęczka natki pietruszki3 łyżki oliwy z oliwek extra verginesól morska do smakuWykonanie:Krewetki rozmrażamy, zalewamy na ok.15 minut zimną wodą lub przelewamy na sicie wrzątkiem. Jeśli krewetki nie są oczyszczone obieramy je z pancerzy, odrywamy główki, pozbywamy się jelit (czarne nitka), ogonki możemy zostawiać.Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Natkę pietruszki opłukujemy pod bieżąca wodą i szatkujemy.Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek, smażymy kilkanaście sekund. Następnie dodajemy krewetki i smażymy z jednej strony minutę, przewracamy, dodajemy natkę i smażymy z drugiej strony również około minuty. Krewetki podajemy z chrupiącą bagietką lub grzanką z ulubionego pieczywa.Smacznego!