Wykonanie
Polecam przepis na
rybę pieczoną w całości. Jak upiec całą rybę? Najlepiej na grillu albo w piekarniku z funkcją grilla. Wcześniej oczywiście należy
rybę potrzymać w marynacie, będzie soczysta i aromatyczna. Ja upiekłam doradę, ma delikatne, smaczne, białe
mięso, ale dobry będzie też
pstrąg,
okoń,
dorsz, ... itp. Poniżej podaję prosty przepis na
rybę na dwa sposoby - z pieca i z grilla, idealną na piknik, imprezę, przyjęcie w ogrodzie ....
Jeśli organizujesz grilla, pamiętaj o gościach, którzy nie jedzą czerwonego
mięsa, są na diecie albo dbają o linię. Dla nich idealnie sprawdzą się wszelkie
ryby. Do
ryby podaję zwykle na przystawkę także warzywa,
cukinię i
bakłażana .... A na deser lekkie ciasto z
truskawkami ....
Słonecznego weekendu i udanego grillowania!Sk ł adniki:1 ca ła wypatroszona dorada /na osob ę(po ok. 250-300g)Na marynat ę do
ryby :1 ł y żka
soli morskiej4 ł y ż ki
oliwy z oliwek2
cytrynyświeże
zioła - gałązki
rozmarynuPrzygotowanie:Przygotuj
ryby: starannie je op ł ucz, osusz. Prze ł ó ż do brytfanki, natrzyj marynatą (
oliw ą z
solą i
sokiem z cytryny). Rozchyl i ś rodek posyp obficie sol ą . Obłóż gałązkami
rozmarynu. Przykryj foli ą i odstaw w marynacie na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzej do 250°C. Brytfankę z
rybami w staw do gor ą cego piekarnika z funkcją grilla na 30-35 minut. Podawaj prosto z pieca na stó ł .2. wersja: całe
ryby po leżakowaniu w marynacie połóż bezpośrednio na ruszcie i opiekaj z obu stron do ładnego zrumienienia.
Ryba w środku musi być dobrze upieczona, nie może być surowa. Podawaj gorące prosto z rusztu, z
sałatkami,
pieczywem, ... itp.