Wykonanie
To jest kolejny mój autorski pomysł na obiad. Pierś z
indyka należy do najbardziej dietetycznych potraw a kiedy jest pieczona , to już w ogóle można sobie na ciut więcej pozwolić:) Przeszukałam mnóstwo stron z przepisami na marynatę do
mięsa, bo niezwykle łatwo zrobić je suche i po prostu niesmaczne. Nie znalazłam nic szczególnego więc wymyśliłam sama.- 1
filet z indyka tak około 1 kg- sok z połowy
cytryny- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 2 łyżki
sosu worchester ( angielski sos, na bazie
octu winnego, melasy,
gorczycy itd. dostępny w internecie)- 1 łyżeczka suszonego
rozmarynu- 3 przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku- 1 łyżeczka suszonej
bazylii- 1 łyżeczka
słodkiej papryki-
sól,
pieprzZ podanych wyżej składników, łącząc je robimy marynatę. Dokładnie wcieramy nią w
mięso i dokładamy na noc do lodówki. Następnego dnia pieczemy w 180C ( termoobieg) przez około godzinę co 20 min mniej więcej polewając
mięsko wodą Idealny jest do obiadu na gorąco ale także na zimno do kanapek.