Wykonanie
Danie niezmiernie proste, a jednocześnie wykwintne i bardzo smaczne!Aż trudno uwierzyć, że na jego przygotowanie potrzebujemy tak mało czasu:)Uwaga:)Danie to
daje nam ogromne
pole do popisu! O tym, co włożymy pod skórkę pieczonego
kurczaka decydować może:
pora roku, stan zapasów, a może nasz nastrój… I chociaż ta wersja baaardzo nam smakowała, ja mam zamiar jeszcze poeksperymentować w przyszłości:)Składniki:6 dużych
udek z kurczaka (tzw.”pałki”)3 plasterki
cytryny6 gałązek
rozmarynusólszczypta
słodkiej papryki3 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:Oddzielamy skórkę od
mięsa (robi się to naprawdę bardzo łatwo i szybko:).Udko dokładnie solimy, kładziemy pół plasterka
cytryny oraz gałązkę
rozmarynu i umieszczamy skórkę z powrotem na swoim miejscu.
Tak przygotowane udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy odrobiną
słodkiej papryki (będą miały ładniejszy, rumiany kolor po upieczeniu:) i polewamy
oliwą.
Pieczemy ok 1 godziny w temperaturze 190-200 stopni.Smacznego:)