Wykonanie
1,5 kg
wieprzowiny,
łopatki,150g
słoniny lub tłustego
boczku,peklosól 10g/kg,2 łyżeczki
solipieprz 1 łyżeczka
ziele angielskie 6 ziaren
majeranek 1 łyżka
kolendra pół łyżeczki
czosnek 3-4 ząbkijelita wieprzowe kal +28mm1 łyżeczka
cukru200 ml
wodyMięso umyć i osuszyc. Pokroić w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm.
słoninę pokroić w paseczki. Dodać do
mięsa sól,
sól peklową,
pieprz,
majeranek,
kolendrę i ziele utłuc w moździerzu,
czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać
wodę i mieszać wszystko starannie, aż masa stanie się kleista, przykryć folią i wstawić do lodówki na dobę.Następnego dnia przy pomocy lejka i odpowiedniego trzonka od łyżki nadziać jelita.Powiesić w przewiewnym miejscu i suszyć . Sprawdzać do kilka dni czy wszystko w porządku.Kiedy robi się biała, przetrzeć
olejem i osuszyć ręcznikiem papierowym