ßßß
Cookit - przepis na Swojska kiełbasa
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Swojska kiełbasa
Składniki
Wieprzowina
Łopatka
Słonina
Czosnek
Woda
Sól
Pieprz
Zioła
Cukier
Ziele angielskie
Koper suszony
Gałka muszkatołowa
Majeranek
Wykonanie
1200 g
wieprzowiny
(
łopatka
)500 g podgardla350 g
słoniny
20 g
czosnku
pół szkl
wody
1 łyżka
soli
1 łyżka
soli
peklowej
pieprz
pieprz
ziołowy
3 łyżeczki
cukru
szczypta mielonego
ziela angielskiego
1 łyżka
suszonego kopru
gałka muszkatołowa
1 łyżka
majeranku
Mięso
, podgardle i
słoninę
zemleć w maszynce o dużych oczkach, dodać
przyprawy
,
sól
i
wodę
, masować przez co najmniej 30 min.Nałożyć na maszynkę lejek do
kiełbas
, przygotowane jelita nałoży na lejek zwilżony
oliwą
.Nadziać
kiełbasy
, uformować
kiełbaski
ok 20 cm.Tak przygotowane
kiełbasy
zawiesić na pręty do wędzenia . Osuszyć.Wędzić przez ok 2 , 5- 3 godziny w niezbyt gorącej wędzarni.Tak uwędzoną
kiełbasę
należy sparzyć w wodzie w temp 85 st przez ok 20-25 min
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2015/05/swojska-kiebasa.html
Przepisy powiązane
Suszona kiełbasa - palcówka
Biała kiełbasa domowa
Kiełbasa grillowa lub na ognisko
Kiełbasa na Wielkanoc
Biała tradycyjna kełbaska na wielkanoc
Składniki powiązane (0)