Wykonanie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Niedługo zaczniemy już rozglądać się za
wędlinami na wielkanocny stół. Mamy propozycję dla każdego, kto ma zacięcie masarskie i sam chciałby przygotować domową
kiełbasę. To nic trudnego i można sobie zrobić dobrą
kiełbasę nie tylko od święta.Składniki9 kg
wieprzowiny1 kg
słoniny1 5 dag
soli Kamis1/2 litra
wody2 dag
pieprzu czarnego Kamis1 dag
ziela angielskiego Kamis2 dag
majeranku Kamis1 główka
czosnku15 metrów cienkich jelitWykonanie
Mięso pokroić w kostkę o bokach 1/2cm wymieszać dokładnie z
solą dodać zimną
wodę,
przyprawy i posiekany
czosnek. Całość wymieszać i wyrabiać do uzyskania kleistej masy. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę
słoninę dokładnie wymieszać. Następnie napełnić jelita dość ściśle w odstępach około 30 cm (okręcając)Tak przygotowaną
kiełbasę zawiesić na drążku drewnianym .Wkładamy do wędzarni i wędzimy gorącym
dymem około 3 godziny, następnie pozostawić na noc w wędzarni na drugi dzień jeszcze podwędzić
kiełbasę.