ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa na Wielkanoc

Kiełbasa na Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Niedługo zaczniemy już rozglądać się za wędlinami na wielkanocny stół. Mamy propozycję dla każdego, kto ma zacięcie masarskie i sam chciałby przygotować domową kiełbasę. To nic trudnego i można sobie zrobić dobrą kiełbasę nie tylko od święta.
Składniki
9 kg wieprzowiny
1 kg słoniny
1 5 dag soli Kamis
1/2 litra wody
2 dag pieprzu czarnego Kamis
1 dag ziela angielskiego Kamis
2 dag majeranku Kamis
1 główka czosnku
15 metrów cienkich jelit
Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę o bokach 1/2cm wymieszać dokładnie z solą dodać zimną wodę, przyprawy i posiekany czosnek. Całość wymieszać i wyrabiać do uzyskania kleistej masy. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę słoninę dokładnie wymieszać. Następnie napełnić jelita dość ściśle w odstępach około 30 cm (okręcając)Tak przygotowaną kiełbasę zawiesić na drążku drewnianym .Wkładamy do wędzarni i wędzimy gorącym dymem około 3 godziny, następnie pozostawić na noc w wędzarni na drugi dzień jeszcze podwędzić kiełbasę.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2013/03/kiebasa-na-wielkanoc.html