ßßß Cookit - przepis na Boczek peklowany gotowany

Boczek peklowany gotowany

nazwa

Wykonanie

Jak już wspominałam wielokrotnie, rzadko kiedy kupujemy wędliny. po pierwsze ich oferowana jakość nie ma nic wspólnego z proponowaną ceną. Po drugie zaś my po prostu lubimy wiedzieć co jemy i domowe wędliny goszczą u nas nie tylko od święta.Dzisiaj zapraszam na pyszny boczek gotowany w rękawie.
Składniki:
1,2 kg cienkiego boczku bez i żeberek
Marynata:
1 l wody
2 łyżki soli
pół łyżeczki saletry
3-4 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek pieprzu
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
pół łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Do garnka wlać wodę, wrzucić przyprawy i zagotować. Ostudzić i tak przygotowamą marynatą zalać zrolowane uprzednio mięso. Peklować minimum 72 godziny. Po tym czasie przełozyć do rękawa i gotować przez 80 minut na średnim ogniu.Ostudzić i podawać z pieczywem. Smacznego
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/04/boczek-peklowany-gotowany.html