Wykonanie
Jak już wspominałam wielokrotnie, rzadko kiedy kupujemy
wędliny. po pierwsze ich oferowana jakość nie ma nic wspólnego z proponowaną ceną. Po drugie zaś my po prostu lubimy wiedzieć co jemy i domowe
wędliny goszczą u nas nie tylko od święta.Dzisiaj zapraszam na pyszny
boczek gotowany w rękawie.
Składniki:1,2 kg cienkiego
boczku bez i
żeberekMarynata:1 l
wody2 łyżki
solipół łyżeczki saletry3-4
liście laurowe5-6 ziarenek
ziela angielskiego10 ziarenek
pieprzu3 zmiażdżone ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankupół łyżeczki mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruSposób przygotowania:Do garnka wlać
wodę, wrzucić
przyprawy i zagotować. Ostudzić i tak przygotowamą marynatą zalać zrolowane uprzednio
mięso. Peklować minimum 72 godziny. Po tym czasie przełozyć do rękawa i gotować przez 80 minut na średnim ogniu.Ostudzić i podawać z
pieczywem. Smacznego