Wykonanie
ar i zaczęłam eksperymentowanie z wyrobem domowych
wędlin. Wielką pomocą jest dla mnie moja dobra znajoma Bożenka, która wyjaśniła mi, jak najlepiej zabrać się za użytkowanie takiego sprzętu.Przepis na
szynkę w kawałkach dostałam właśnie od Bożenki, a także posiłkowałam się wykonaniem, które znalazłam na blogu Z
cukrem pudrem .Po spróbowaniu
mięsa oboje z mężem uznaliśmy, że taka
wędlina jest naprawdę smaczna i w smaku lepsza od takiej kupnej. Co najważniejsze robiąc samemu takie
mięso mamy PEŁNĄ kontrolę nad tym, co do niego dodajemy, więc koniec z jedzeniem
dziwnych chemikaliów dodawanych przez producentów
wędlin.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres
[email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).Składniki:1 kg
szynki1 łyżka
soli peklowej2 łyżki
majeranku (można użyć mniej)3-4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2
liście laurowepół łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
cukru pudru2 pełne łyżki
żelatyny100 ml wrzącej
wodyWykonanie:1. Umytą i oczyszczoną z błonek
szynkę pokrój w średnią kostkę. Tłuszczu lepiej nie odcinać, bo nadaje on wilgotności
wędlinie.2. Rozpuść we wrzątku
żelatynę, Odstaw do przestudzenia.3. Do płynnej i chłodnej
żelatyny dodaj
sól peklową,
czosnek,
pieprz,
cukier puder,
majeranek.4. Wlej mieszankę do
mięsa i wyrabiaj
mięso przez kilka minut. Ma się mocno kleić.5. Dodaj do
mięsa liście laurowe (całe).6. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 doby. Co parę godzin należy przemieszać
mięso).7. Włóż woreczek (specjalny do parzenia
wędlin) do
szynkowaru i przełóż do niego
mięso.
Liście laurowe wyjmij i wyrzuć.8. Ubij
mięso w szynkowarze i zawiąż woreczek, tak, aby nie było powietrza pomiędzy supełkiem a
mięsem.9. Zamknij
szynkowar.10.
Szynkowar wkładamy do garnka z zimną
wodą (poziom
wody ma sięgać ponad 2-3cm ponad poziom
mięsa) i podgrzewamy ją do temperatury około 85 stopni. Taką temp. należy utrzymać przez cały czas gotowania, więc dobrze jest zaopatrzyć się w specjalny, kuchenny termometr.11. Gotujemy około 2 godziny i 20 minut.12. Wyjmij
szynkowar z
wody, ale go nie otwieraj! Odstaw do ostudzenia.13. Zimny
szynkowar włóż do lodówki na dobę.14. Otwórz pojemnik i delektuj się domową, zdrową (!),
wędliną.
Smacznego :)