ßßß Cookit - przepis na SZYNKA Z SZYNKOWARU, IDEALNA NA KANAPKI

SZYNKA Z SZYNKOWARU, IDEALNA NA KANAPKI

nazwa

Wykonanie

ar i zaczęłam eksperymentowanie z wyrobem domowych wędlin. Wielką pomocą jest dla mnie moja dobra znajoma Bożenka, która wyjaśniła mi, jak najlepiej zabrać się za użytkowanie takiego sprzętu.
Przepis na szynkę w kawałkach dostałam właśnie od Bożenki, a także posiłkowałam się wykonaniem, które znalazłam na blogu Z cukrem pudrem .
Po spróbowaniu mięsa oboje z mężem uznaliśmy, że taka wędlina jest naprawdę smaczna i w smaku lepsza od takiej kupnej. Co najważniejsze robiąc samemu takie mięso mamy PEŁNĄ kontrolę nad tym, co do niego dodajemy, więc koniec z jedzeniem dziwnych chemikaliów dodawanych przez producentów wędlin.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki:
1 kg szynki
1 łyżka soli peklowej
2 łyżki majeranku (można użyć mniej)
3-4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
2 liście laurowe
pół łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru pudru
2 pełne łyżki żelatyny
100 ml wrzącej wody
Wykonanie:
1. Umytą i oczyszczoną z błonek szynkę pokrój w średnią kostkę. Tłuszczu lepiej nie odcinać, bo nadaje on wilgotności wędlinie.
2. Rozpuść we wrzątku żelatynę, Odstaw do przestudzenia.
3. Do płynnej i chłodnej żelatyny dodaj sól peklową, czosnek, pieprz, cukier puder, majeranek.
4. Wlej mieszankę do mięsa i wyrabiaj mięso przez kilka minut. Ma się mocno kleić.
5. Dodaj do mięsa liście laurowe (całe).
6. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 doby. Co parę godzin należy przemieszać mięso).
7. Włóż woreczek (specjalny do parzenia wędlin) do szynkowaru i przełóż do niego mięso. Liście laurowe wyjmij i wyrzuć.
8. Ubij mięso w szynkowarze i zawiąż woreczek, tak, aby nie było powietrza pomiędzy supełkiem a mięsem.
9. Zamknij szynkowar.
10. Szynkowar wkładamy do garnka z zimną wodą (poziom wody ma sięgać ponad 2-3cm ponad poziom mięsa) i podgrzewamy ją do temperatury około 85 stopni. Taką temp. należy utrzymać przez cały czas gotowania, więc dobrze jest zaopatrzyć się w specjalny, kuchenny termometr.
11. Gotujemy około 2 godziny i 20 minut.
12. Wyjmij szynkowar z wody, ale go nie otwieraj! Odstaw do ostudzenia.
13. Zimny szynkowar włóż do lodówki na dobę.
14. Otwórz pojemnik i delektuj się domową, zdrową (!), wędliną.
Smacznego :)
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/07/szynka-z-szynkowaru-idealna-na-kanapki_10.html