ßßß Cookit - przepis na Szynka z szynkowaru

Szynka z szynkowaru

nazwa

Wykonanie

Nie taki diabeł straszny jak go malują. Tak wyglądała moja pierwsza szynka z szynkowara, która powstała już jakiś czas temu. A po niej kilka kolejnych, bo bardzo nam zasmakowało. To świetna alternatywa dla kupnych wędlin pełnych chemii. Takiego smaku nie kupimy w sklepie, dodatkowo wiemy co jemy. :-) Przepis mogłam zrealizować dzięki Pani Halinie, która przekazała mi szynkowar świetnej jakości. Można go kupić tutaj: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl/ .
około 1kg szynki wieprzowej
125ml wody
1 łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki czosnku
2 łyżeczki soli peklującej
2 łyżeczki żelatyny spożywczej
1. Mięso kroimy na kawałki około 5 cm, przy okazji wycinając z niego żyłki. Każdy kawałek delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Posypujemy pieprzem i czosnkiem. Do wody dodajemy cukier puder i sól peklującą. Roztworem zalewamy przygotowane mięso. Mieszamy je ugniatając przez około 5 minut, aż mięso wchłonie wodę i będzie klejące. Wstawiamy do lodówki na 24h.
2. Po upływie 24h mięso posypujemy żelatyną i dokładnie mieszamy. Do szynkowara wkładamy woreczek foliowy (dzięki temu szynkę łatwiej później wyjąć) a następnie mięso, dokładnie je upychając by nie było wolnych przestrzeni (ja pomagam sobie wysoką, wąską szklanką, wrzucam po kilka kawałków, ugniatam i tak do wyczerpania składników). Na koniec stukamy szynkowarem np. o deskę do krojenia by jeszcze dokładniej ubić mięso. Wstawiamy do lodówki na kolejne 24h.
3. Po upływie kolejnych 24h szynkowar wstawiamy do garnka z wodą (ilość wody - ponad poziom mięsa). Wodę podgrzewamy do temperatury 80 stopni i utrzymujemy ją przez 2h, kiedy szynka będzie się parzyć. Po tym czasie szynkowar wstawiamy do zimnej wody a kiedy ostygnie, do lodówki. Szynkę możemy jeść kiedy całkowicie ostygnie.
Strona internetowa, na której można kupić szynkowar: http://www.szynkowar-stal-nierdzewna.pl
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/04/szynka-z-szynkowaru.html