ßßß
Zapotrzebowanie na szynkowar o pojemności 1,6 l :1,5 kg szynki wieprzowej bez kości 2 łyżki słodkiej ,mielonej papryki wędzonej 15 g soli peklowej 1,5 łyżeczki żelatyny, 0,5 l wody, 1 łyżeczka cukru pudru
Szynkę pokroić w kawałki, wycinając ścięgna i żyłki , każdy, mocno rozbić tłuczkiem , żeby naruszyć strukturę mięsa -wtedy ładnie się połączą i wędlinka się nam nie rozpadnie . Włożyć do miski zalać wodą i zasypać solą peklową-wymieszać .Wstawić do lodówki na 24 godziny , po tym czasie zlać nadmiar wody , dodać paprykę i żelatynę , wymieszać . Do szynkowaru włożyć woreczek . Mięso układać w woreczku ciasno dociskając , żeby nie było powietrza . Zamknąć szybkowar i umieścić na ściereczce, w dużym garnku z gotującą się wodą -pilnując aby woda, była o 2 cm niżej, niż pokrywa szybkowaru , włożyć termometr w mięso i pilnować , żeby temperatura utrzymywała się w granicach 80 C wewnątrz mięsa . Gotować – parzyć ,przez 2 godziny -po tym czasie wyłączyć gaz i pozostawić do ostygnięcia .
Następnie wyjąć z garnka i wstawić na 10 godzin do lodówki , żeby mięso stężało . Po upływie tego czasu otwieramy szynkowar i wyjmujemy gotową do krojenia szynkową ..Smacznego ! Jest naprawdę grzechu warta ,zdrowa i wiemy co jemy ,bo jest w niej tylko to, co sami dodaliśmy , a nie to co producentowi wpadło przypadkiem celowym lub przypadkowym .. 😉