Wykonanie
A może tym razem, zaproponuję Wam na Święta Wielkanocne domową
wędlinę z
szynkowara :-)Składniki:ok. 1kg
fileta z kurczaka1 mała
czerwona paprykaok. 100 ml
wody2 łyżeczki
żelatyny1 łyżeczka
cukru pudruprzyprawy:2 łyżeczki
soli peklowejpo szczypcie
majeranku,
pieprzusłodkiej papryki mielonej i
czosnku suszonegoWykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kawałki. Przełożyć do miski, dodać
przyprawy i mieszać wszystko ręcznie przez kilka minut, aż
mięso będzie się kleić. Odstawić na dobę do lodówki.Po tym czasie
żelatynę wymieszać z letnią
wodą i
cukrem pudrem. Kiedy zacznie już tężeć, dodać do
mięsa i całość znów wyrabiać rękami przez kilka minut.
Paprykę opłukać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić dość drobno. Dodać do
mięsa i dokładnie wymieszać.Całość przełożyć do woreczka, włożyć do
szynkowara, zamknąć i wstawić na ok. 2 godz. do lodówki.
Potem włożyć
szynkowar do garnka i parzyć w temp. ok. 80-90 st. C przez ok. 1 godz. Następnie wyjąć
szynkowar z
wody, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie wyjąć
wędlinę z
szynkowara i woreczka.Smacznego :-)